Разкопчаното  долно копче на мъжкото сако не е някакъв моментен

...
Разкопчаното  долно копче на мъжкото сако не е някакъв моментен
Коментари Харесай

Защо долното копче на сакото не бива да се закопчава

Разкопчаното  долно копче на мъжкото сако не е някакъв кратковременен тренд, а главно предписание в джентълменския дрескод. Да забележим обаче от кое място идва тази норма в етикета и за какво е демонстрация на неприятен усет в случай че не я следваш.

Американската версия

Първото пояснение от кое място идва странната традиция да оставяш долното копче на сакото разкопчано, ни насочва към Дивия Запад. Там, където цената на живота е била равна на цената на един патрон и е работила правдата на поговорката „ Бог ни е основал разнообразни, колт ни прави равни. ” Преимуществото от няколко секунди, което давало разкопчаното долно копче на сакото в свят на жестока разпра било не по-малко значимо от точността и качеството на барута.

Английска версия

Втората история, обясняваща традицията да не се закопчава долното копче на сакото е по-правдоподобна от американската, даже и единствено заради обстоятелството, че е документирана в фотоси. Според британската трактовка модата с разкопчаното долно копче била въведена от английския монарх Едуард VII, който с възрастта напълнял и по тази причина му се налагало да държи разкопчани сакото и жилетката под него. Бърза информация със фотоси на монарха на по-млади години обаче изрично опровергава това пояснение.И на тези фрагменти младият Едуард VII, в доста по-добра форма, още веднъж е с разкопчано долно копче на сакото. И си проличава, че е от чиста показност, а не заради отеснявала кожа. Това, прочее, не е единственият фешън пробив, въведен от монарха. На него се приписва да вземем за пример замяната на цилиндъра с меката филцова шапка.

Банално-практична версия

Класическите остарели книжки по етикет учат, че долното копче на сакото не се закопчава по една елементарна и практична причина: когато седнеш с напълно закопчано сако, то се нагъва на талази и изглеждаш неуместно. А, въпреки това, не е обичайно да ровичкаш по себе си преди сядане. Ето за какво, най-добре е долното копче въобще да не се закопчава

Някои изключения

Има ли въпреки всичко случаи, в които е възможно долното копче да бъде закопчано?

Има, несъмнено, да вземем за пример, в случай че сакото е единствено с едно копче. Долното копче би трябвало да се закопчава и при двуредови сака. При комбинацията от сако и жилетка, сакото е напълно разкопчано, а жилетката – закопчана от горната страна до долу.

Очевидно, това са етикетни нормативи. А нормативите не се изясняват, просто се следват. Ето още няколко такива правила:

- В публична конюнктура сакото би трябвало да е закопчано

- Със закопчано сако се влиза при визити, даже и в дома на познати, в ресторант (особено, когато сте с дама), на заседание

- Сакото би трябвало да е закопчано и когато сте в настоятелен президиум или ви следва изявление...

...а също и по време на танц!

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР